Povrat lozinke
Unesite email adresu s kojom ste se registrirali:
Uvjeti kupnje
Akcije

...

Zadnji komentar na artikl

Trimeri i čistači - Husqvarna 143R-II

Niko Krilanović - 10.03.2018

Evo, javljam se nakon tri godine i prezadovoljan sam s...

Zadnje pitanje i odgovor

Trimeri i čistači

borko ivanovic - 24.04.2018

Poštovani,u prilici sam da kupim trimer jonsered GR50.Zanima me vase...

Ime i prezime*E-mail*Broj telefonaMotornu pilu koristim najviše za ?


Prijavi se na newsletter
Anketa
0
Košarica

Kako spremiti stroj van sezone

/media/image/Clanci/Zimska stanka.jpg

Sezona košenja i većine radova na otvorenom je završila pa donosimo par savjeta kako strojeve pripremiti za zimski predah kako bi u proljeće bez ikakvih problema opet bili spremni za akciju. Većinu toga ionako činite i tijekom same sezone korištenja pa vjerujemo da odvojiti par dodatnih minuta neće zahtijevati poseban napor.

Rotacijske kosilice
  Kod rotacijskih kosilica nakon zadnje košnje u sezoni preporučamo dobro oprati rezno kućište, a kad se ono osuši prebrisati ga s donje strane krpom lagano nauljenom motornim uljem (za istu namjenu krpu možete lagano natopiti i WD-om 40 koji osim antikorozivnog djelovanja ima u sebi i otapala kojim ćete skinuti površinski sloj korozije). Naime koliko god kosište bilo tvornički zaštićeno zaštitnim premazima i pocinčanim limom, mehaničko djelovanje trave, zemlje, kamenčića i grančica koje možete zahvatiti prilikom košnje u kombinaciji s kiselinama iz trave kojima je ono izloženo vrlo agresivno djeluju na njega i redovno će se stvoriti tanki površinski sloj korozije. U slučaju da kosište nakon košenja ne očistite sloj trave i zemlje koji je ostao zalijepljen za njega s donje strane se osuši i sprječava hlapljenje sokova i kiselina iz trave. Uz samo kosište trava tada ostane vlažna pa kiseline i sokovi reagiraju s kućištem dulje vrijeme i nagrizaju ga što ćete temeljitim pranjem spriječiti.
  Iako po zimi naravno nećete kositi, premazivanjem nauljenom krpicom i stvaranjem tankog masnog sloja spriječit ćete koroziju kućišta radi vlage u zraku. Dakle može se reći - čistoća kosilice nije samo radi estetike, već ćete na taj način drastično produžiti vijek trajanja njenom kućištu.
  Ono što bi također bilo preporučljivo je potrošiti sasvim gorivo iz spremnika - ako možete izvucite ga ili ispustite do kraja, te još dodatno upalite motor da radi dok ne potroši gorivo doslovno do zadnje kapi. Benzin stajanjem gubi svojstva (preporuča se da bude star maksimalno mjesec dana u dobro zatvorenoj posudi) i ako ga koriste u stroju nakon što je dulje vremena stajao možete imati problema sa njegovim radom. Stoga je vrlo preporučljivo da se u periodu kad se stroj dulje vremena ne koristi gorivo sasvim isprazni. Kao odličnu alternativu preporučamo korištenje aditiva goriva tipa Briggs & Strattonovog Fuel Fita koji stabilizira gorivo i drastično mu produljuje preporučljivo vrijeme korištenja, a ujedno i čisti rasplinjač. Više i detaljnije o problemima koji se mogu javiti korištenjem starog goriva možete pročitati u našem drugom članku Savjetujemo - o benzinu.
  Prije nego što krenete s radom u proljeće učinite i sljedeće - provjerite naoštrenost noža, stanje filtera zraka, svjećice i pogonskog remena. Promijenite ih prema potrebi, ulje u motoru obavezno, nalijte svježe gorivo i vaš stroj bit će spreman za rad.

Rideri i traktori
  Kao neki minimum održavanja spomenut za rotacijske kosilice, slične preporuke vezane za rezno kućište i gorivo vrijede i za traktorske kosilice i ridere. Bilo bi također dobro da odspojite akumulator, izvadite ga i stavite po mogućnosti negdje na toplo jer mu hladnoća drastično snižava kapacitet. Ako imate noviji model trakora s utičnicom za punjač tipa CTEK, možete ga spojiti u režimu rada u kojem će punjač održavati akumulator punim tako da u proljeće možete biti sigurni da ćete stroj startati bez problema
  Naravno budući su to i kompleksniji strojevi bilo bi dobro da tijekom zimske stanke obavite godišnji redovni servis koji obuhvaća provjeru rada i servis motora i pogona, izmjenu ulja u motoru, a ovisno o radnim satima i u pogonu, kontrolu filtera zraka, svjećice, remenja pogona i noževa, zatezača, remenica, noževa.
  Važno: ako ćete vaš traktor ili rider koristiti i zimi za čišćenje snijega provjerite da li je u motoru multigradno ulje gradacije SAE 10W30 ili 10W40 jer korištenje monogradnog ulja SAE 30 može kod niskih temperatura dovesti do znatnog oštećenja samog motora!

Trimeri/čistači, motorne pile, škare, puhači, rezači

  Kod dvotaktnih motora, dakle trimera i čistača, motornih pila, škara, puhača i rezača, postupak je vrlo sličan. Očistite stroj i izlijte mješavinu iz rezervara ako ga ne namjeravate koristiti sljedećih nekoliko mjeseci te upalite stroj da potroši sve gorivo i ugasi se. Time ćete produljiti vijek trajanja membrana rasplinjača i otkloniti mogućnost problema kad u proljeće ponovo krenete s radom. Preporučamo također ako ćete stroj skladištiti u nekom prostoru gdje je izražena vlaga da ga stavite u odgovarajuću najlonsku vreću zatvorite ljepljivom vrpcom kako bi spriječili koroziju metalnih dijelova uređaja.
  Prije samog početka radova podmažite pužni zglob i sajlu pogona (modeli trimera koji nemaju osovinu za pogon), pregledajte reznu opremu i zamijenite istrošene dijelove, očistite filter zraka ili ga promijenite ako je dotrajao, provjerite filter goriva i svjećicu te ih također promijenite ako su dotrajali, napravite svježu mješavinu i vaš stroj je spreman za još jednu sezonu.

Automatske kosilice
  Po završetku sezone vašu automatsku kosilicu i bazu spremite negdje gdje neće biti izloženi zimskim vremenskim prilikama. Kosilicu očistite od ostataka trave, provjerite u kakvom su stanju nožići i prema potrebi ih promijenite. Bateriju napunite do kraja, što bi bilo poželjno da učinite i jednom mjesečno do početka sljedeće sezone - po mogućnosti kosilicu držite negdje gdje je toplo jer hladnoća rapidno snižava kapacitet baterije. Bilo bi dobro osim toga provjeriti i prema potrebi nadograditi inačicu upravljačkog programa na zadnju raspoloživu kako bi kosilica imala najbolje moguće performanse u radu - za to vam je na raspolaganju naš servisni tim.

Baterijski strojevi
  Oni u pravilu iziskuju najmanje truda - dovoljno će biti da ih očistite, napunite bateriju do kraja i uskladištite negdje na suho i ne prehladno mjesto.

 Zaključak
  Zimsko razdoblje kad vaš uređaj ne koristite pravo je vrijeme da mu posvetite par trenutaka kako biste u novu sezonu krenuli bez problema. Taj period idealan je i za redovno servisiranje vaših strojeva - pružite li im kvalitetno održavanje godinama će vas pouzdano služiti i imat ćete alat koji vas neće iznevjeriti kad je najpotrebnije. Za sva pitanja, savjete i dogovor termina servisiranja vašeg stroje na raspolaganju vam je naš stručni servisni tim na broju telefona (01) 346 33 42 ili e-mailu servis@hajster-servis.hr